O freskama 11. i 12. stoljeća u Dubrovniku i okolici - Fisković, Igor (Array, 2009)
U tekstu se reinterpretiraju dosadašnje spoznaje o slikarstvu romaničkoga doba na dubrovačkom području s naglaskom na onima iz katedrale i s Elafita. Osim što ih se razdvaja u dvije skupine po nastanku tijekom 11. i 12. stoljeća, dovodi ih se u vezu s fenomenom adriobizantizma, kao zasebnog umjetničkog izričaja koji je obilježio srednjovjekovno slikarstvo istočne i zapadne obale Jadrana.