Prebučna samoća Bohumila Hrabala. Tekst i kontekst - Ivačić, Matija (Array, 2009)
Prebučna samoća (1976.) slovi kao opus magnum češkog književnika Bohumila Hrabala te joj pripada ključna uloga u razumijevanju cjelokupnog autorovog opusa. Prebučna samoća ne samo da postoji u nekoliko verzija i varijacija, već je vezana uz čitav niz Hrabalovih tekstova koji su joj ili prethodili ili su slijedili nakon njezina nastanka. Pošto predstavlja sintezu Hrabalovih dotadašnjih umjetničkih postupaka i svjetonazorskih stajališta, a njezino je objavljivanje uvelike određeno zabranama i cenzurama od strane režimske vlasti u tadašnjoj Čehoslovačkoj, autor ovog članka polazi od kontekstualnog uvida u Prebučnu samoću, da bi se naposljetku fokusirao na specifične književne postupke prilikom oblikovanja teksta (poput kontrastiranja i konfrontacije, izrazite cikličnosti, analeptičkog pripovijedanja, uporabe historijskog prezenta itd.) i problematiku koju autor otvara kroz lik Haňt'e, kao samo jednog u nizu autorovih figura „na smetlištu epohe“.