Objavljen WISC-IV-HR - Matešić, Krunoslav, st (Array, 2009)
Wechslerov test inteligencije za djecu (Wechsler Intelligence Scale for Children - WISC), priv puta objavljen 1949., od 2003. postoji u svom četvrtom izdanju. To je globalno najznačajniji prilagodljivi (adaptivni) test inteligencije za djecu kojeg se vrednuje kao opće svjetsko psihološko dobro. U članku se izvješćuje o objavljivanju hrvatskog izdanja ovog testa u adaptiranom i normiranom obliku - WISC-IV HR. To je učinjeno u Splitu, 12.11.2009., u sklopu 17. konferencije hrvatskih psihologa. Ukratko je navedena povijest Wechslerovih testova i njihove uporabe u Hrvatskoj te je objašnjena struktura WISC-a IV HR. U ime Naklade Slap, izdavača WISC-a IV HR, autor je javno zahvalio svoj djeci obuhvaćenoj u izradi normi, bilo ih je 1200 u dobi od 6, 0 do 16, 11 godina, njihovim roditeljima i skrbnicima koji su potpisali suglasnosti da se djecu smije uključiti u postupak prikupljanja podataka, kao i nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama te tetama u vrtićima u kojima su djeca bila testirana. Testiranja su obavljena u 59 osnovnih i 56 srednjih škola te 21 predškolskoj ustanovi. Voditelj hrvatske adaptacije i standardizacije WISC-a IV HR zahvalio je ravnateljima i ravnateljicama škola ivrtića, razrednicima, nastavnicima i profesorima u školama kao i tetama u vrtićima koji su pomagali u ovom izuzetno opsežnom poslu. Također je javno zahvaljeno prevoditeljici, zatim sedmorici recenzenata, redom sveučilišnih profesora, kao i psihologinjama i psiholozima, njima 62, koji su sudjelovali u postupku prikupljanja podataka za izračunavanje normi, kao i svima onima koji su sudjelovali u ispravljanju, unosu i obradi podataka. Odobrenje za uporabu normi dobiveno je od Odjela za psihometriju Pearson Assessmenta, izdavača WISC-a IC od prve, bez ikakvih dodatnih zahtjeva. U zaključku se navodi da se objavljivanje WISC-a IV HR može sagledati i kao priključivanje naše psihološke zajednice krajnjim svjetskim dometima u području testiranja intelektualnih sposobnosti djece.