Etika u etnologiji/kulturnoj antropologiji - Potkonjak, Sanja (2009)
Ovaj rad predstavlja pozvano izlaganje na temu "Etike u etnologiji/kulturnoj antropologiji" kojim se pokušalo osvijetliti suvremene etnološko/antropološke raspre o etičkom djelovanju. Cilj je rada ukazati da se suvremena društveno-humanistička poduka o etičnom djelovanju u istraživanjima sastoji od propitivanja adekvatnosti postojećih tehnika etičnog djelovanja (naglasak je na obveznosti etičnog planiranja budućeg djelovanja kroz već standardne elemente strukovne etičnosti) s jedne strane i načina na koji je moguće, tj. potrebno djelovati u etnologiji/kulturnoj antropologiji kao moralna osoba, s druge strane. Od moralnog istraživanja (kolektivno etabliranog osjećaja za ono što je vrijedno svima konkretiziranog u nizu univerzalnih pravila) do "etičkog" angažmana u istraživanju (pozicioniranja kroz subjektivnost, tj. vlastiti osjećaj za etično) (Rosaldo 1993: 169) ostaje niz mogućih manifestacija individualnih etičkih izbora i suočavanja s "moralom oslobođenim egocentrizma i etnocentrizma".
Rad je kao pozvano redavanje prilog Okruglom stolu voditeljice Valentine Gulin "Etika u etnologiji/kulturnoj antropologiji" u sklopu znanstvenog skupa u povodu 50. obljetnice HEDa - "Tradicije i tendencije hrvatske etnologije: etnologija kao angažirana i etična znanost", održanom od 04.-05.06.2009., Zagreb, Hrvatska.
Projekt MZOS
HRV