Tjelesno kažnjavanje kao odraz roditeljskog shvaćanja djeteta - Kušević, Barbara (2009)
Tjelesno kažnjavanje oduvijek bilo sastavnim dijelom obiteljskoga odgoja, a i danas se u brojnim zemljama opravdava roditeljska upotreba sile u disciplinske svrhe. Međutim, u novije se vrijeme pojavio značajan broj dokumenata kojima se nastoje zaštititi prava djece, između ostalih i djetetovo pravo da bude zaštićeno od nasilja. Stoga su brojne europske zemlje zakonom zabranile roditeljsko tjelesno kažnjavanje djeteta. Pokazalo se međutim kako usprkos zakonskoj regulativi brojni roditelji i dalje opravdaju tjelesno kažnjavanje pa je postalo očito kako zakonske odredbe same po sebi nisu dovoljne da bi se iskorijenila primjena ovakvih odgojnih postupaka, već zakon trebaju pratiti odgovarajuće promjene u društvenom sustavu vrijednosti, kao i drugačije shvaćanje djeteta i djetinjstva. U radu se stoga nužnost napuštanja tjelesnoga kažnjavanja djeteta promatra u kontekstu suvremenog roditeljskog shvaćanja djeteta, nakon čega se predstavlja alternativa tjelesnome kažnjavanju u obliku pozitivnog roditeljstva, prakse koja uvažava dijete kao djelatno biće s vlastitim pravima. Pritom se apostrofira odgovornost društva u osmišljavanju različitih oblika potpore roditeljima u jačanju njihovih roditeljskih kompetencija i prihvaćanju konstruktivnih, nenasilnih odgojnih postupaka.
Projekt MZOS
HRV