Dvojnik't : od temata do metoda - Čale, Morana; Čale Feldman, Lada (2009)
Studija nastoji razdvojiti motiv dvojnika od njegove tipične sudbine u povijesnim i tematskim pregledima književnosti koji se njime bave, a gdje se najčešće pojavljuje jedino u svojem eksplicitno antropomorfnom obliku podvojenoga lika. Nasuprot tome, tom rastjeloviteljskom naznakom rad se teži baviti s aspekta njezine paradoksalne i « ; anasemične» ; sposobnosti, po kojoj istodobno označava i dokida ono što označava, upravo po uzoru na samu fikciju i njezine optičke i akustičke, « ; bitno nebitne» ; sastavnice – slike i ritmove.
Riječ je o prijevodu rada koji je prethodno bio objavljen na hrvatskom jeziku. Tekst je na bugarski prevela Tzvetomila Pauly, doktorandica koja je u akademskoj godini 2008-2009. slušala i položila kolegij 'Dvojnik' na Doktorskom studiju književnosti, kulture, filma i izvedbenih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Projekt MZOS
bugarski