Kulturna i biološka raznolikost kao vrijednosti u tehnološkom dobu - Cifrić, Ivan (Array, 2009)
U radu se iznose rezultati percepcije o poželjnosti opstanka raznolikih kultura i biološke raznolikosti. Pitanje o raznolikosti postavlja se s problemom utjecaja tehnike i tehnologije na procese kulturnog i biotičkog uniformiranja te seže u antropološke aspekte ljudske vrste i njezine perspektive. Rad predstavlja rezultate empirijskog istraživanja na tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na prigodnom uzorku (2007 ; N=189). Primijenjene su tehnike univarijatne, bivarijatne i multivarijatne statistike. Rezultati su pokazali da većina ispitanika (87% do 96%) podržava raznolikost kultura u svijetu, a isto toliko ih ne prihvaća ideju da u svijetu postoji samo „ jedna kultura“ . Utvrđena su tri faktora: „ Prihvaćanje raznolikosti kultura“ , „ Prihvaćanje moderne kulture“ i „ Kulture bez perspektiva“ . Analiza varijance na varijablama i faktorima utvrdila je značajne razlike između skupina s obzirom na obilježja ispitanika. Rezultati istraživanja percepcije prava živih vrsta na život i motiva čovjekove brige o živom svijetu nadalje pokazuju dominantnost „ egalitarizma“ o pravu na život, a „ etičnosti“ u čovjekovu postupanju prema živom svijetu.