Pismo i grafija u hrvatskim školskim knjigama u prvoj polovici 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini - Pandžić, Vlado (1994)
Franjevačka latinična grafija bila je u prvoj polovici 19. stoljeća izložena velikim mijenama. Bosanski franjevci, školovani u raznim zemljama, pod utjecajem su iz južne i sjeverne Hrvatske, ali dolazili su i do vlastitih rješenja. Neujednačenost grafije nije doprinosila uspješnosti hrvatskoga školskog pokreta. Poticala je suprotstavljanja među franjevcima i učiteljima. Svaki pisac udžbenika je zastupao svoja grafijska rješenja.
HRV