Analiza Plutchikova Indeksa profila emocija u selekcijskoj situaciji - Maslić Seršić, Darja (Array, 2006)
Plutchikov Indeks profila emocija (PIE) često se koristi u hrvatskoj psihologijskoj praksi, unatoč tome što je nastao u okviru danas gotovo napuštene Plutchikove teorije ličnosti, te nije temeljitije validiran. Kao i u Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini, psiholozi ga koriste i za potrebe selekcije, u sklopu procjene kandidata za posao. Ovaj rad predstavlja nama prvu poznatu analizu interindividualnih razlika u rezultatima na ovom upitniku, prikupljenih njegovom primjenom u domaćoj psihologijskoj praksi. Željele smo utvrditi postoje li razlike u rezultatima na PIE upitniku kada se on primjenjuje u selekcijskoj situaciji u odnosu na neselekcijsku te vezano uz to i jesu li američke norme koje navodi priručnik prikladne za interpretaciju rezultata dobivenih u selekcijskoj situaciji. Podaci su prikupljeni u više organizacija: dio rezultata prikupljen je tijekom selekcijskih postupaka za širok spektar radnih mjesta koji su obavljani u okviru djelatnosti jedne tvrtke (N=300), dok je dio preuzet od dvije male tvrtke u kojima se PIE primjenjivao u svrhu psihologijske procjene klijenata (N=200). Rezultati pokazuju da postoji razlika na dimenzijama PIE upitnika dobivenima u selekcijskoj i neselekcijskoj situaciji: kandidati za posao u selekcijskoj situaciji iskrivljuju svoje odgovore u socijalno poželjnom smjeru. Osim toga, kada se koristi u selekciji, osjetljivost PIE upitnika je izrazito smanjena. Rezultati dobiveni u selekcijskoj situaciji odstupaju i od američkih normi na temelju čega se može zaključiti da one nisu prikladne niti za okvirno pozicioniranje ispitanika ispitivanih u selekcijskoj situaciji. Rad ukazuje na ozbiljna ograničenja ovog instrumenta kada se upotrebljava u selekcijske svrhe te daje preporuke za daljnje postupke njegove validacije.