Protiv slike: sudbine subjekta u teoriji i praksi hiperteksta - Cvek, Sven (Array, 2006)
Članak analizira funkcioniranje ideološke opreke između slike i teksta na World Wide Webu. Teza je članka da ova stara opozicija u novomedijskom olruženju zadobiva nova značenja. Budući da je komercijalni razvoj Weba bio usko povezan s njegovom preobrazbom iz tekstualnog u grafički prostor, odsustvo slike na web-stranicama (formalni anikonizam) može postati svjesna politička gesta. U članku su analizirani primjeri koji upućuju na povezanost formalnog anikonizma s aktivnim razumijevanjem koda koji sačinjava Web. Ovakva usmjerenost na tekst i kod postaje formalna oznaka različitih mrežnih društvenih pokreta koji zastupaju načela "iskonske" Mreže (otvorenosti, suradnje).