Vrste frazema s opisima govora tijela i njihove semantičko-stilske osobitosti - Hercigonja-Mikšik, Edita (Array, 2005)
U članku se obraća pozornost na frazeme koji sadrže opise govora tijela te na njihovu stilsko-retoričku vrijednost u odnosu prema značenjskim ekvivalentnim leksemima. U toj vrsti frazema reflektiraju se raniji stupnjevi jezičnog razvoja i začeci jezika u gestovnoj predsimboličkoj ekspresiji. S obzirom na njihove komunikacijske i izražajne osobine donosi se podjela na šest osnovnih skupina: 1. Frazemi s konvencionalnim znakovima 2. Ekspresivno-interakcijski frazemi 3. Autoekspresivni frazemi 4. Frazemi s psihosomatskim porukama 5. Metaforički frazemi sa životinjsko-ljudskim analogijama 6. Metaforički frazemi s arhaičnom gestom. Za svaku skupinu iznose se komentari i primjeri.