Prikaz knjige: Robert A. Nisbet: Sociološka tradicija Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb, 2007. 372 str - Žažar, Krešimir (Array, 2008)
"Sociološka tradicija" reprezentira specifično tematiziranje povijesti sociološke misli s naglaskom na slavni formativni period sociologije od 1830. do 1900. godine. Nisbet izbjegava uobičajeni pristup povijesti discipline koji se fokusira na proučavanje djela pojedinih mislioca. Jednako tako zaobilazi pristup koji povijest sociologije sagledava kao povijest diferentnih teorijskih škola i sustava. Plauzibilno metodičko rješenje Nisbet pronalazi u djelu filozofa i povjesničara misli Arthura O. Lovejoya. Od njega preuzima koncept osnovnih ideja (« ; unit-ideas» ; ). Ovaj pristup polazi od « ; ideja kao elemenata sustava» ; (str. 24). Metoda proučavanja temeljnih ideja, smatra Nisbet, može uspješno biti aplicirana na različite intelektualne sfere pa tako i na sociologiju. Stoga je primarni zadatak kojeg sebi postavlja Nisbet pronalaženje « ; klupka ideja» ; utkanog u radove svih relevantnih sociologa klasičnog razdoblja. Minucioznim iščitavanjem klasične sociološke literature Nisbet je identificirao 5 osnovnih ideja sociologije: zajednica, autoritet, status, sveto i otuđenje. Ovih 5 ideja reprezentira konstitutivne elemente sociologije i tvori jezgru sociološke tradicije.