Lektorati hrvatskoga jezika na visokoškolskim ustanovama u inozemstvu - Pasini, Dinka (Array, 2008)
U članku je riječ o lektoratima hrvatskoga jezika na visokoškolskim ustanovama u inozemstvu na temelju podataka dobivenih u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i rezultata anketa provedenih među lektorima koji rade u inozemstvu te među korisnicima njihovih nastavnih programa. Hrvatski jezik u svijetu poučava se na 36 lektorata, u dvama centrima i na dvama tečajevima hrvatskoga pod ingerencijom MZOŠ-a te 60-ak lektorata koji nisu pod izravnom nadležnosti Ministarstva. Državna skrb o lektoratima važna je strategija jezične politike Republike Hrvatske koja se priprema za ulazak u Europsku Uniju.