Specifičan način darivanja nevjeste u bunjevačkim svadbenim običajima - Černelić, Milana (2008)
Autorica slijedi trag specifičnog darivanja nevjeste novcem za poljubac u svih regionalnih bunjevačkih skupina u Podunavlju, koji vodi i do primorsko-ličkih Bunjevaca. Komparativnom analizom utvrđuje raspored te pojave i njezinih suvrstica na prostoru jugoistočne Europe. Pojava je karakteristična i za vlaške skupine i druge starosjedičke narode, a njihova prostorna zastupljenost ukazuje na prožimanja starosjedilačkog i slavenskog kulturnog sloja u južnim prostorima jugoistočne Europe, kao i na pravce njezinoga kasnijeg širenja prema zapadu i sjeveru, s krajnjim točkama njihove pojavnosti upravo na izrazitijim bunjevačkim područjima.
Projekt MZOS
HRV