Guran - crkva Sv. Šimuna, srednjovjekovno naselje Guran i crkva Sv. Cecilije - Jurković, Miljenko (Array, 2007)
U radu su opisani rezultati pete kampanje arheoloških istraživanja u Guranu kraj Vodnjana u Istri. Rezultati višegodišnjih revizijskih arheoloških istraživanja crkve Sv. Šimuna omogućili su utvrđivanje precizne kronološke sekvence te su u potpunosti promijenili dosadašnja saznanja o ovoj kultnoj građevini. Na području srednjovjekovnoga naselja Guran nastavljeno je s istraživanjem segmenta zidina istočno od monumentalnih vratiju kao i dijela naselja koji je izgrađen uz obrambeni zid. Istrživanja crkve sv. Cecilije ponudila su najzanimljivije rezultate.