Tijelo u poeziji Tadeusza Różewicza - Čilić Škeljo, Đurđica (2009)
Članak se bavi analizom nekoliko aspekata motiva tijela u poeziji poljskoga pjesnika Tadeusza Różewicza. U njegovoj poeziji tijelo je pozornica uma, ali i prostor dodira sa svijetom koji nastanjuje, s kojim uspostavlja odnos međusobne legitimacije. Tijelo biva i metaforom različitih vidova ljudske egzistencije: od reduciranosti ljudskog bića na meso, preko dominacije tijela nad psihom - tijela koje nije u funkciji uma nego je samo velikim umom, ali u sebi nosi nukleus identiteta, pa sve do tijela kao djelatnog agensa koji je istovremeno i fizički i simbolički proizvođač značenja.
Projekt MZOS
HRV