Špilja Jankuša: prilog poznavanju brončanodobnih špiljskih ličkih lokaliteta - Osterman, Jasmina (Array, 2008)
Špilja Jankuša nalazi se u blizini naselja Lički Novi, na južnoj strani kamenoloma na brdu Velika Jankuša (kota 580). U literaturi se već spominjala kao lokalitet srednjeg brončanog doba. Sustavno istraživanje špilje proveo je, u studenom i prosincu 1988. godine, Muzej Like u Gospiću pod vodstvom Branke Proroković-Lazarević. Tijekom istraživanja pronađen je veliki broj ulomaka keramičkih posuda i životinjskih kostiju, tri brončana, konična dugmeta, ostatak jednog koštanog šila i jedno veće bikonično zrno jantara. Otkriveno je i nekoliko ognjišta i vatrišta. Cjelokupan materijal, zajedno s popratnom dokumentacijom, bio je do današnjih dana pohranjen u Muzeju Like u Gospiću. Raznovrsnost oblika posuda, načina ukrašavanja i tipova drški omogućuje kvalitetnu tipološku analizu materijala i određivanje kronološkog okvira nalazišta. Špilja Jankuša je time vrijedan prilog boljem poznavanju brončanodobnih špiljskih lokaliteta Like.