Službena provjera poznavanja inojezičnoga hrvatskoga jezika - Udier, Sanda Lucija (Array, 2008)
Poznavanje hrvatskoga jezika nužno je za uspješnu uključenost u hrvatsko društvo. Provjeravanje poznavanja jezika za neizvorne govornike ozbiljan je, zatjevan i obiman posao. Potrebno je objektivno provjeriti ovladanost hrvatskim neizvornih govornika za različite svrhe: upise na visoka učilišta, nostrifikacije stranih diploma, dobivanje radnih dozvola, stjecanje državljanstva itd. Ovaj rad navodi različite društvenojezične i jezikoslovne pretpostavke koje trebaju biti zadovoljene da se provjera poznavanja hrvatskoga u Republici Hrvatskoj osmisli, standardizira i stručno provodi na službenoj razini. To je posebno važno u trenutcima kada Republika Hrvatska sve više napreduje u približavanju Europskoj Uniji, kao što je to bio slučaj i s drugim europskim zemljama u približno jednakome razdoblju europskih integracija. Osim sustavnoga pregleda teorijskih uvjeta potrebnih za službeno i profesionalno provjeravanje poznavanja hrvatskoga jezika inojezičnih govornika, svrha je rada i razlaganje različitih vidova toga interdisciplinarnoga područja kako bi se pokazala njegova složenost.