Luka Mislej i narudžbe za zagrebačku katedralu - Šourek, Danko (Array, 2008)
Ljubljanska kamenoklesarska radionica Luke Misleja (1658. - 1727.) tijekom prve polovice XVIII. st. odigrala je značajnu ulogu u posredovanju između slovenskih naručitelja i sjevernotalijanskih i venecijanskih kipara. U tom se pogladu ona nadovezuje na djelatnost radionice Mihaela Cusse (oko 1657. - 1699.), koja je djelovala u Ljubljani krajem XVII. st. Uz ona na području Slovenije Cussini su radovi dokumentirani i na području kontinentalne Hrvatske (Zagreb, Karlovac) te prvenstveno odražavaju zanimanje lokalnih naručitelja (prije svega zagrebačkih) za mramornu baroknu skulpturu. Njome će se tijekom cijeloga XVIII. st. ispunjavati unutrašnjost zagrebačkih crkava (posebice katedrale) te će svoj vrhunac dostići u djelima Francesca Robbe (1698. - 1757.), čiji su ljubljanski početci povezani upravo s radionicom Luke Misleja. Mislejeva djelatnost u zagrebačkoj katedrali, u okviru koje je arhivski zabilježena izrada dvaju portala sakristije (1706., 1725.) te jedne nadgrobne ploče u sjevernoj apsidi (1725.), predstavlja stoga poveznicu u pokušaju rekonstrukcije odnosa zagrebačkih naručitelja i ljubljanskih kamenoklesarskih radionica.