Utjecaj različitih razina alkohola u krvi na uradak u psihomotornim zadacima - Ivanec, Dragutin (Array, 2009)
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj relativno malih količina alkohola u krvi na uspješnost obavljanja dvije vrste psihomotornih zadataka. Sudionici u istraživanju (N=23) pijući pivo bili su dovedeni u četiri razine alkoholiziranosti odnosno koncentracije alkohola u krvi: 0, 0.3, 0.5 i 0.8 g/kg. Nacrt istraživanja bio je zavisan, tj. svi sudionici su bili u sve četiri razine alkoholiziranosti. U svakoj razini količine alkohola sudionici su obavljali iste psihomotorne zadatke. Korištene su dvije vrste zadataka: zadatak vremena reakcije tipa 'idi-stani' te tri zadatka slijeđenja mete različite složenosti. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna razlika između različitih razina alkohola kod zadatka vremena reakcije te kod dva zadatka slijeđenja mete. Što je razina alkohola bila veća to su sudionici sporije reagirali te bili manje uspješni u slijeđenju mete. Kod najjednostavnijih zadataka slijeđenja mete alkohol nije imao efekta. Dobiveni rezultati sugeriraju da je utjecaj malih količina alkohola to veći što je zadatak složeniji. Veličine učinka su u statističkom smislu isto tako bile velike, ali u jedinicama mjerenja razlike su bile relativno male.