Big Brother - od simulacije prema suvremenom mitu (čitajući/gledajući dramu Hodnik Matjaža Zupančiča) - Majić, Ivan, kroatist (Array, 2009)
U članku se preispituje uloga i značaj « reality showa» u kontekstu suvremene medijske situacije kroz analizu drame « Hodnik» suvremenog slovenskog dramatičara Matjaža Zupančiča. Drama je to koja omogućuje oprimjeravanje Baudrillardovog teorijskog promišljanja simulacije kao posljedice medijske slike koja recipijentima nudi cirkularni znak lišen referenta. Zavodljivošću igre « reality show» u spektaklu stvarnosti koristi elemente mitoloških obrazaca u kojima povlaštenu poziciju ima instanca koja ima najveću moć nadzora. Simulacija mitoloških obrazaca unutar « showa» u vidu preživljavanja, organizacije, nedostatka tehnoloških aparata, zapravo je nostalgija za stvarnošću koja je u digitaliziranom društvu iščezla, a ujedno je i potencijal za generiranje novih suvremenih mitoloških reprezentacija.