Mogućnosti revitalizacije tradicijske baštine na području Krivoga Puta u senjskome zaleđu - Milana Černelić (Array, 2007)
Cilj je ovoga rada ukazati na ulogu etnologa i mogućnost primjene etnoloških istraživanja kroz vidove ruralnog turizma u senjskom zaleđu. Na temelju rezultata istraživanja provedenih u okviru projekta 'Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca' autorice predstavljaju atrakcijske resurse područja Krivoga Puta, koji zahvaćaju sva važnija područja života Krivopućana: tradicijsko graditeljstvo, tradicijsko gospodarstvo, transport, opskrbu vodom, tekstilno rukotvorstvo, tradicijsku prehranu, narodnu medicinu te pojedine manifestacije iz područja običaja i pučke pobožnosti. Autorice zaključuju kako mikroregija Krivi Put obiluje prirodnim i antropogenim resursima te ukazuju na ulogu etnologa i razmatraju mogućnosti njegova doprinosa u osmišljavanju agroturističkih proizvoda i sadržaja, kao i ostalih čimbenika koji mogu dati važan doprinos razvoju ruralnog turizma u ovom dijelu Hrvatske.