Karnevaleskne sastavnice svadbenih običaja u Lovretićevom Otoku i njihove usporednice u drugim hrvatskim krajevima - Škrbić Alempijević, Nevena (Array, 2007)
U ovome se radu rasvjetljava uloga Josipa Lovretića u prikupljanju i analiziranju karnevalesknih elemenata svadbenih običaja. Lovretićeva monografija "Otok" odudara od onodobnoga idealiziranoga načina prikazivanja hrvtaskih običaja, budući da se iz nje iščitava zapisivačeva svijest o tome da smjehovna dimenzija čini neraskidivi segment svadbenih običaja u jednakoj mjeri u kojoj ih određuju njihovi ceremonijalni dijelovi.