Mjerenje pubertalnoga sazrijevanja u istraživanjima razvoja adolescenata - Keresteš, Gordana (Array, 2010)
Iako se u posljednjih nekoliko desetljeća razvoj različitih aspekata doživljavanja i ponašanja u razdoblju adolescencije intenzivno istražuje, uloga pubertalnoga sazrijevanja – središnje i najistaknutije razvojne promjene na prijelazu iz djetinjstva u odraslu dob – u razvoju ostalih aspekata funkcioniranja i ponašanja adolescenata, ispituje se iznenađujuće rijetko. K tome, istraživači su skloni o stupnju pubertalnog razvoja zaključivati na temelju kronološke dobi, što zbog velikih individualnih razlika u vremenu početka puberteta i brzini pubertalnog razvoja nije potpuno opravdano. Jedan od razloga takve istraživačke prakse jesu poteškoće u mjerenju pubertalnog razvoja. Uz nekoliko iznimaka, u psihologijskim i drugim nemedicinskim istraživanjima u Hrvatskoj mjere pubertalnoga sazrijevanja do sada se nisu primjenjivale. Cilj je ovog rada prikazati mjere pubertalnoga sazrijevanja, posebno one koje su prikladne za primjenu izvan medicinskoga i kliničkoga konteksta, kako bismo potaknuli istraživače na njihovu primjenu i time pridonijeli potpunijem razumijevanju ponašanja i razvoja adolescenata.