Hrvatska vojska u međunarodnim odnosima - Bilandžić, Mirko, politolog (Array, 2008)
Nastanak i razvoj Republike hrvatske i njezinih Oružanih snaga bio je i jest paralelan proces koji svoje izvorište ima u ratnim okolnostima. To je i bitna determinanta odnosa prema međunarodnom okruženju. Međunarodne odnose Oružanih snaga Republike Hrvatske nemoguće je promatrati izvan uloge hrvatske države u međunarodnoj zajednici. To je okvir unutar kojeg je moguće identificirati četiri faze i četiri oblika međunarodnih odnosa: Domovinski rat i nastanak hrvatske države i Hrvatske vojske ; stanovita postratna izolacija i različiti oblici konflikata s međunarodnom zajednicom ; razdoblje ekspanzije međunarodne suradnje Republike Hrvatske i Oružanih snaga nakon 2000. ; izvjesna puna integracija RH i Oružanih snaga u međunarodnu zajednicu.