Za krst časni i hrvatstvo slavno. Politični katolicizem v banski Hrvaški v začetku 20. stoletja - Strecha, Mario (Array, 2008)
Konec 19. stoletja je politični katolicizem v banski Hrvaški pridobival obliko gibanja, ki ni imelo le versko-politični značaj, ampak tudi nacionalni. Prispevek analizira okolščine nastanka delovanja skupine duhovščine in laikov ki su se leta 1904 ob podpori hrvaških škofov zbrali okrog političnega dnevnika "Hrvatstvo" zato, da bi poskušali na različne načine vzpostaviti i razmere za oblikovanje osrednje, pravaške, a tudi katoličke opozicijske stranke.