Prvi opći popis stanovništva u Habsburškoj Monarhiji iz 1857.: Koncepcija, metodologija i klasifikacija popisnih obilježja - Vranješ-Šoljan, Božena (Array, 2008)
U članku se na temelju izvorne građe i literature analizira prvi moderni opći popis stanovništva u Habsburškoj Monarhiji iz 1857. Problematizira se pitanje koncepcije, metodologije i vrijednosti toga popisa kao povijesnog izvora.