Magijski realizam australskih Aboridžina: nevidljivost dvostruke 'kanibalizacije' zapadnog realizma - Polak, Iva (Array, 2009)
Zajedničko obilježje svih autora magijskog realizma, neovisno o poziciji iz koje progovaraju, očituje se u formalnim obilježjima magijskog realizma kao pripovjednog postupka. Međutim, sadržajna razina otkriva ishodište "magijskog" segmenta u spisatelja koji ne pripadaju zapadnome krugu. Tako aboridžinski spisatelji magijsko-realističnih romana iskorištavaju vlastito kulturno nasljeđe, takozvano Snivanje, za gradbu nadnaravnog kako bi zapadnoj stvarnosti sup(r)ostavili svoje kulturno specifično nasljeđe.