Prema certificiranim ispitima iz češkoga - Vuković, Petar, lingvist (Array, 2008)
Iako je potkraj 1960-ih objavljeno nekoliko priručnika češkoga namijenjenih strancima, tek nakon pada komunizma počinje procvat na tom području: nastaju mnogobrojni priručnici za različite razine poznavanja češkoga, osnivaju se i šire centri za poučavanje češkoga kao stranoga jezika, pokreću se istraživački projekti posvećeni usvajanju češkoga govornika drugih jezika. Tijekom 1990-ih bohemisti se uključuju i u međunarodne projekte na području poboljšanja učinkovitosti usvajanja stranih jezika te se, kao rezultat toga, objavljuju referentni priručnici za različite razine znanja sukladno Zajedničkomu europskomu referentnomu okviru za jezike, a organiziraju se i standardizirani ispiti koji polaze od toga okvira. Rad se bavi napretkom koji je u bohemistici postignut na tom području u posljednjih petnaestak godina, pri čemu su u središtu pozornosti ona češka iskustva kojima bi se mogli koristiti stručnjaci za poučavanje hrvatskoga kao stranoga jezika.