Ulomak arhitravne grede iz zvonika franjevačkog samostana na Košljunu - Jarak, Mirja (2008)
U radu se opisuje ulomak predromaničkog arhitrava, pronađen u zvoniku franjevačkog samostana na Košljunu. Ulomak ima vrlo jasne stilsko-radioničke karakteristike koje upućuju na njegovu užu dataciju i povezivanje sa srodnim spomenicima na širem prostoru srednjovjekovne Hrvatske i bizantske Dalmacije. Riječ je o radionici iz vremena kneza Branimira, koja je u našoj literaturi povezana s većim brojem benediktinskih samostana, a takvo određenje mogao bi dodatno potvrđivati novopronađeni ulomak s Košljuna.
Projekt MZOS
HRV