Percepcija zdravlja u pokretnih starijih osoba (segment studije o kroničnim bolestima u Hrvatskoj) - Pavlović, Mladen (Array, 2010)
Zdravstvenom anketom SF-36 ispitali smo percepciju zdravlja (standardizirana hrvatska verzija) u 396 starijih osoba, sudionika longitudinalne studije s različitim socioekonomskim osobinama (spol, dob, obrazovanje, mirovina, prebivalište, regija). U uzorku je bilo 44.4 % muškaraca i 55.6 % žena, pretežno iz gradova ( 60.2%). Više ispitanika bilo je dobi 76-91 g. ( 54.8 %), a bez osnovne škole: 54.2 % osoba. Utvrđena je niža percepcija zdravlja u starijoj dobnoj skupini (76-91 godina starosti - IV dob: komponente fizičkog funkcioniranja i fizičkih ograničenja. Žene imaju nižu samoprocjenu komponente tjelesne boli. Urbani sudionici imaju višu percepciju komponenti: općeg zdravlja, mentalnog zdravlja, vitalnosti, fizičkih ograničenja i tjelesne boli. Niže obrazovani sudionici istraživanja lošije su percepcije zdravlja. Obrazovanje je prema svim dimenzijama zdravlja statistički značajniji čimbenik u usporedbi s arbitrarnim granicom siromaštva ( mjesečna mirovina: ± ; 1500.00 kn mjesečno). Regresijska analiza objašnjava statistički značajan, ali relativno malen postotak varijance vlastite percepcije fizičkog zdravlja (12 %). Statistički su značajni prediktori dob, obrazovanje i regija (pri čemu kontinentalna regija Hrvatske ima bolju percepciju ljestvice fizičkog zdravlja). Socioekonomske karakteristike statistički ne objašnjavaju percepciju ljestvice psihičkog zdravlja instrumenta SF-36.