Ovisnost doživljaja boli o socijalnom kontekstu - Modić Stanke, Koraljka (Array, 2008)
Cilj istraživanja bio je provjeriti utjecaj socijalnog konteksta, tj. prisutnosti pomoćne eksperimentatorice kao pasivnog promatrača u eksperimentu, na doživljaj eksperimentalno inducirane boli. Bolni podražaji zadavani su strujanjem vrućeg zraka na dlan sudionica, a mjere doživljaja boli bile su prag boli, tolerancija neugodnog podraživanja te samo-procjene stupnja neugode. Sve sudionice prošle su kroz dvije eksperimentalne situacije u razmaku od desetak dana, a pasivan promatrač uvijek bio prisutan samo u prvoj situaciji mjerenja. Pokazalo se da postoji značajan utjecaj prisutnosti neke pasivne osobe na doživljaj boli: u situaciji kada je mjerenju prisustvovala pasivna osoba sudionicama je trebalo duže vremena da izjave da ih peče te su pokazivale veću toleranciju boli. Pokazalo se, međutim, da eksperimentalna manipulacija nije djelovala na procjenu neugode – sudionice su doživljaj neugode za vrijeme mjerenja i u prvom i u drugom mjerenju procjenjivale jednakim. Kako bi se kontrolirao eventualni utjecaj redoslijeda mjerenja na dobivene učinke, istraživanje je ponovljeno na nezavisnoj kontrolnoj skupini, s tom razlikom da se mjerenje boli i u prvom i drugom mjerenju vršilo bez prisutnosti pasivnog promatrača. U kontrolnoj se skupini nisu pokazale razlike između prvog i drugog mjerenja niti na jednoj mjeri, što navodi na zaključak da se dobivena razlika kod eksperimentalne skupine može pripisati manipulaciji socijalnim kontekstom.