Psihosocijalne karakteristike transseksualnih osoba u Hrvatskoj - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2008)
Transseksualne osobe karakterizira dubok i trajan osjećaj nesklada između anatomije (spolno određenog tijela) i poimanja sebe kao muškarca ili žene. Etiologija transseksualnosti je još uvijek nerazjašnjena, iako postoje naznake kako se radi o biološki uvjetovanom poremećaju čemu u prilog govore dvije činjenice: (i) pojavljuje se u svim društvima i kulturama ; (ii) većina transseksualnih osoba već od najranijeg djetinjstva pokazuje neprihvaćanje spola u kojem su rođeni. Socijalni kontekst, međutim, snažno utječe na manifestaciju poremećaja, vrstu liječenja te konačni ishod. U Hrvatskoj se na transseksualnost još uvijek gleda kao na isključivo psihijatrijski poremećaj, što doprinosi stigmatizaciji. Dosadašnja praksa u nas je da su dijagnoze i upute koje su osobe s ovim poremećajem dobile više ovisile o stavovima i predrasudama liječnika i ostalih stručnjaka, nego što su bile osnovane na znanju o poremećaju. Većina transseksualnih osoba je stoga u izolaciji, skrivaju svoje poteškoće, „ čekaju da problemi sami od sebe nestanu“ . Rijetki se obraćaju za pomoć i tada najčešće stručnjacima za mentalno zdravlje. Ako se odluče za endokrinološki i/ili kirurški tretman tada to čine u susjednim zemljama. U radu su prikazane psihosocijalne karakteristike skupine transseksualnih osoba iz Hrvatske koje su se obratile za psihološku pomoć. U usporedbi s rezultatima iz drugih zemalja izdvaja se nekoliko specifičnosti: stupanj obrazovanja našeg uzorka je viši nego u ostalim zemljama, u većine je prisutan strah od razotkrivanja poremećaja, češće je odustajanje od operativnog zahvata, manja je podrška obitelji, partnera i socijalne okoline što uvjetuje iseljavanje iz zemlje nakon promjene spola. Opažene razlike bar djelomično su rezultat nedostupnosti adekvatne medicinske skrbi u Hrvatskoj, neriješene pravne problematike, negativnog stava opće populacije, ali i zdravstvenih djelatnika prema ljudima s ovim poremećajem. Potrebno je organizirati interdisciplinarni tim stručnjaka koji bi provodio sustavnu psihološku i medicinsku skrb nad ovom populacijom pacijenata u skladu sa znanstvenim nalazima i međunarodnim medicinskim standardima koji su prihvaćeni u razvijenim zemljama.