Psihološki čimbenici povezani s genetskim testiranjem - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2010)
Genetsko testiranje omogućuje otkrivanje nasljednih bolesti, odnosno rizičnih faktora za pojavu nekog patološkog procesa. Njegova primjena, koja će u budućnosti vjerojatno biti dio osnovne zdravstvene skrbi, otvara niz psiholoških, filozofskih, etičkih, pravnih i drugih pitanja o dobiti i rizicima genetske dijagnostike. U članku su prikazane tri vrste genetskog testiranja: dijagnostičko, prediktivno i testiranje "nositelja" gena. Opisana je njihova svrha, način provedbe te su nabrojane neke od bolesti koje se pomoću njih otkrivaju. Osim toga, prikazani su rezultati velikog broja najnovijih istraživanja u kojima su proučavani prediktori donošenja odluke "za" i "protiv" testiranja. Konačno, prikazani su rezultati dobiveni proučavanjem emocionalnih, ponašajnih i socijalnih ishoda genetskog testiranja, odnosno psihološke posljedice dobivanja nalaza tog medicinskog postupka. Rezultati istraživanja ne upućuju na dugotrajan negativni učinak informacija povezanih s genetskim testiranjem te sugeriraju da su emocionalne reakcije blaže i kratkotrajnije od očekivanih, bez obzira o kojoj se vrsti testiranja radi. Osim toga, ponašajni ishodi često nisu u skladu s namjerom iskazanom prije testiranja. Pri kraju članka raspravlja se o metodološkim teškoćama u ovom području, predlažu se smjernice za buduća istraživanja te iznose praktične preporuke uz pozivanje na oprez u kliničkom radu, tj. u kontaktu s pojedincem koji dolazi na genetsko testiranje.