Strateško konstruiranje značenja engleskih fraznih glagola - Geld, Renata (Array, 2006)
Rad iznosi i opisuje rezultate istraživanja strateške konceptualizacije, tj.strateškog konstruiranje značenja, engleskih fraznih glagola kod 120 ispitanika kojima je drugi jezik engleski. Nastoji se pokazati da su kognitivne strategije u procesu učenja drugog jezika preslika općih kognitivnih sposobnosti prisutnih u prvom jeziku (L1) , a opisanih u radovima kognitivnolingvističkog usmjerenja. Strateška se konceptualizacija odnosi na dinamično predočavanje i shvaćanje jezičnog značenja koje je uvjetovano ljudskom sposobnošću da se objektivno ista situacija vidi, tj. shvati na različite načine. Dinamičnost i subjektivnost jezičnog značenja te nedjeljivost jezika od ostalih kognitivnih sustava osnovne su pretpostavke ovoga rada.