Doseljenici u Hrvatsku iz Mađarske od kraja 16. do početka 18. stoljeća (na primjeru Varaždinskog generalata i Križevačke županije) - Petrić, Hrvoje (Array, 2008)
Moguće je zaključiti kako se kod doseljenika iz Ugarske u utvrdama Varaždinskog generalata najčešće se radilo o doseljenicima iz obližnjih ugarskih prekodravskih naselja koja su tada bila pod osmanskom vlašću. Očito je kako je dio doseljenika s toga prostora bio hrvatskog podrijetla jer je hrvatsko stanovništvo na tom području živjelo još od srednjega vijeka, a isto tako prezime « ; ; Mađar (Mađer i sl.)» ; ; ne znači pripadnost mađarskom narodu nego samo smjer doseljavanja (iz Mađarske) pa se i među nositeljima ovoga prezimena vjerojatno nalaze i neki Hrvati iz Mađarske.