Horvát és magyar nyelvtanulók angol nyelvtudása nyolcadik osztályban - Mihaljević Djigunović, Jelena; Nikolov, Marianne; Otto, Istvan (2006)
A tanulmány egy Magyarország és Horvátország határain átívelő nagyobb vizsgálat ré-szeként született meg, amelyben mindkét országban azonos mérőeszközökkel és mód-szerekkel vizsgáltunk különböző konstruktumokat. Az összehasonlító elemzés okát az adta, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a horvát fiatalok angol nyelvtudása felül-múlja magyar társaikét. A vizsgálat során többek között arra is választ kerestünk, hogy ezt a feltevést a mérőeszközökkel gyűjtött adatok valóban alátámasztják-e. Horvátország és Magyarország szomszédos régióiból illetve településeiről összesen 717 14 éves tanuló vett részt a kutatásban. Célunk az volt, hogy (1) megállapítsuk milyen angol nyelvtudás-sal rendelkeznek a horvát illetve a magyar tanulók nyolcadik osztály végén, és hogy (2) összehasonlítsuk a diákok angol nyelvi teljesítményét néhány, az oktatási folyamatra jel-lemző változó mentén. Így megvizsgáltuk, hogy a horvát és magyar nyolcadik osztályos tanulók hogyan teljesítenek ugyanazon az angol nyelvi teszten, eredményeik milyen elté-rést mutatnak csoportonként, az egyes csoportokon belül, a képzés megkezdésének idő-pontja alapján, a heti óraszám szerint, illetve a csoportlétszámokat összevetve. A diákok angoltudásán kívül vizsgáltuk még az anyanyelvi és az idegen nyelvi képességeik közti összefüggéseket is.
Projekt MZOS
mađarski