Nuklearna energija: percipirana opasnost i promjena stava - Čorkalo, Dinka (1996)
Istraživanja stavova javnosti prema nuklearnoj energiji pokazuju jasnu polarizaciju stavova, s razmjerno stabilnom proporcijom protivnika i zagovornika njene uporabe. Ovi su nalazi, kako to istraživanja pokazuju, stabilni tijekom vremena. Čini se da samo nesreće u nuklearnim pogonima imaju zamjetnijeg utjecaja na promjenu stavova prema upotrebi nuklearne energije i s njima povezane percepcije opasnosti. U ovom smo radu pokušali istražiti je li ove stavove moguće promijeniti eksperimentalno i, ako jest, kakve će posljedice takva promjena stava imati na percipiranu opasnost od nuklearnih elektrana. Ispitani su stavovi prema i percipirana opasnost od uporabe nuklearnih elektrana na uzorku od 308 studenata viših godišta četiriju zagrebačkih fakulteta: Filozofskoga, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Elektrotehničkog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Četiri tjedna kasnije s istim je ispitanicima proveden postupak persuazije, kojom su prilikom ispitanici odgovarali na 4 pitanja o nuklearnoj energiji. Postavljena pitanja bila su različita za skupine pozitivnog i negativnog stava prema uporabi nuklearnih elektrana. Nakon provedenog postupka persuazije ispitanicima je ponovno izmjeren stav prema uporabi nuklearnih elektrana, kao i percipirana opsanost. Razultati su pokazali da promjena početnog stava dovodi i do promjena u percipiranoj opasnosti u očekivanom smjeru. Ispitanici negativna stava prema uporabi nuklearnih elektrana percipiraju i višu opasnost njihove uporabe. Suprotno vrijedi sa skupinu s pozitivnim stavom. Rezultati su potvrdili pretpostavku da se percepcija opasnoti mijenja ovisno o promjeni stava.
HRV