Prilog za razvoj eko-muzeja u Ravnim Kotarima - Babić, Darko (muzeolog) (Array, 2009)
Autori kroz rad daju pregled i konstruktivni prilog muzeološkoj teoriji i praksi, objedinjen provedenim etnološkim i antropološkim istraživanjima. Kroz teorijski dio prikazuju povijest i razvoj eko– muzeja koji ima svrhu trajnog podsjetnika i osnovnog smjera razvoja budućeg eko-muzeja. Konkretni segmenti tradicijske kulture istraživanih sela u drugom su dijelu rada prezentirani i istovremeno postavljeni u idejni kontekst, formirajući tako korpus mogućih aktivnosti i akcija eko-muzeja na području Ravnih Kotara.