Mitologemi sebstva (II): Ekscesivna fascinacija izopćenim fenomenima: etnografski nadrealizam - Planinc, Mladen (Array, 2008)
Rad obrađuje rubne, društveno izopćene, fenomene sebstva i ekscesa u etnografskom nadrealizmu (Bataille, Leiris, Caillois), s posebnim osvrtom na probleme podsvjesnoga, kulturalno stranoga, objekte opsesije u umjetnosti takozvanih primitivnih plemena. Etnografski nadrealizam tako biva svojevrsna subverzivna kritika zapadnjačke ideje atropologije i etnologije, s utopističkim intencijama promišljanja čovjekove prirode i društva.