O svecima i superherojima : provjera Paulhusovog modela socijalne poželjnosti - Galić, Zvonimir (Array, 2009)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati temeljne postavke Paulhusovog modela (2002.) prema kojemu je socijalno poželjno odgovaranje moguće razdvojiti na moralističko i egoističko iskrivljavanje od kojih oba imaju svjesne i nesvjesne komponente. Model smo provjeravali usporedbom socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji iskrenog odgovaranja sa situacijama u kojima je poticano moralističko odnosno egoističko iskrivljavanje. U istraživanju je sudjelovalo 669 studenata koji su u tri nezavisne situacije ispunjavali CIDR upitnik namijenjen mjerenju socijalno poželjnog odgovaranja (Paulhus, 2006.) i jedan pet-faktorski upitnik ličnosti. Razlike na komponentama socijalno poželjnog odgovaranja između tri situacije ispunjavanja upitnika te njihove veze s osobinama ličnosti dale su tek djelomičnu potporu modelu ukazujući na mogućnost razdvajanja moralističkog i egoističkog iskrivljavanja, ali ne i razlikovanja svjesnog od nesvjesnog socijalno poželjnog odgovaranja.