Prediktori nacionalizma i kozmopolitizma: Doprinos nekih sociodemografskih obilježja, ideološke samoidentifikacije i individualizma/kolektivizma na uzorku studenata i njihovih roditelja - Križanec, Tajana; Čorkalo Biruški, Dinka (2009)
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti razine i utvrditi povezanosti između rezultata studenata psihologije i njihovih roditelja na nacionalizmu i kozmopolitizmu, te kolektivizmu i horizontalnom i vertikalnom individualizmu, kao i odrediti doprinos sociodemografskih varijabli, važnosti vjere i ideološkog usmjerenja ispitanika te kolektivizma/individualizma u objašnjenju izraženosti nacionalizma i kozmopolitizma studenata i njihovih roditelja. Ispitivanje je provedeno na 200 studenata (26 studenata i 174 studentice) i 312 roditelja (143 muškarca i 153 žene) hrvatske nacionalnosti. Primijenjena su tri upitnika: Skala nacionalizma i kozmopolitizma (Čorkalo i Kamenov, 1999), HVIC upitnik horizontalnog i vertikalnog individualizma i kolektivizma (Singelis at all, 1995) i sociodemografski upitnik. Rezultati pokazuju da roditelji studenata iskazuju izraženiji nacionalizam i kolektivizam od svoje (odrasle) djece, dok studenti iskazuju izraženiji kozmopolitizam i horizontalni individualizam od svojih roditelja. Kod vertikalnog individualizma, međutim, između prosječnog rezultata studenata i roditelja nema razlike. Povezanosti kolektivizma i individualizma studenata i njihovih majki i očeva su niže od povezanosti nacionalizma i kozmopolitizma. Skup sociodemografskih prediktora, važnosti religije, ideološke orijentacije i kolektivizam/individualizam bolje predviđaju nacionalizam nego kozmopolitizam, kako u uzorku roditelja tako i studenata. Vrsta i doprinos pojedinih prediktora su slični u oba uzorka, uz izuzetak nekih sociodemografskih prediktora koji su se pokazali značajnima u roditeljskom, ali ne i u studentskom uzorku. Osim sociodemografskih prediktora nacionalizam roditelja i studenta moguće je predvidjeti i na temelju izraženije desne političke orijentacije, izraženog vertikalnog individualizma, te većeg pridavanja važnosti vjeri, dok je kozmopolitizam moguće predvidjeti na temelju izraženije lijeve političke orijentacije ispitanika.
Projekt MZOS
HRV