Između eskapizma i nomadologije - Molvarec, Lana (Array, 2009)
Ovaj rad nastoji otvoriti nove vidove interpretacije Šoljanova romana Izdajice. Nastoji se dati političko čitanje ovoga teksta, nasuprot uvriježenom mišljenju o njegovoj apolitičnosti, polazeći od stajališta da nema apolitičnih tekstova.Strategija neprestanog nomadizma i otpora institucionalnom životu likova u romanu tumači se kroz koncepte nomadologije Deleuzea i Guattarija i privremenih autonomnih zona Hakima Beya, no pritom se nailazi na ambivalenciju unutar Šoljanova teksta između eskapizma i nomadizma.