Leksički utjecaj na identifikaciju fonema - Erdeljac, Vlasta (Array, 1999)
Ovaj rad opisuje jedan od problema koji se smještaju u područje što se u novije vrijeme naziva kognitivnom paradigmom u lingvistici. Bavi se odnosom leksičke i fonemsko/fonetske komponente u mentalnoj obradi jezičnih podataka. Istraživanje se bavi leksičkim efektom (utjecajem cjeline riječi) u identifikaciji fonema, koji su u govornom iskazu ostvareni u tri različita konteksta - fonem kao dio riječi koja je sama dio rečenice, fonem unutar izolirane riječi, te fonem u neriječi, tj. u logatomu. Budući da se radilo s govorenim riječima, dakle s akustičkim signalom, kao istraživačka tehnika odabrana je metoda gating paradigm. Dobiveni podaci ukazali su na nedvojben leksički utjecaj na procesiranje fonema unutar riječi, koji se ogleda u uspješnijim, bržim identifikacijama u svim slučajevima kad se fonem shvaća kao dio cjeline riječi. Rezultati su protumačeni kao doprinos postojećim interaktivnim teorijama prepoznavanja riječi i identifikacije fonema.