Pregled eksperimentalnih istraživanja manjinskog utjecaja - Tonković, Mirjana psihologinja (2010)
U radu su opisani rezultati najvažnijih eksperimentalnih istraživanja u području manjinskog utjecaja, od ranih istraživanja manjinskog utjecaja na perceptivne prosudbe i Moscovicijeve teorije konverzije koja je nastala kao rezultat tih istraživanja, pa sve do danas. Naglasak je na istraživanjima koja su provjeravala postavke teorije konverzije u području promjene stavova. Posebna je pažnja posvećena istraživanjima obilježja kognitivne obrade poruke koja je u podlozi manjinskog i većinskog utjecaja. Navedeni su i najvažniji nalazi dobiveni istraživanjima varijabli koje moderiraju manjinski utjecaj, kao što je pripadnost izvora vlastitoj ili vanjskoj grupi. Detaljno je opisana korištena metodologija, kao i promjene koje se postepeno uvode u paradigmu ispitivanja manjinskog utjecaja.
Projekt MZOS
HRV