Naglasne paradigme imeničnih i-osnovâ u hrvatskom - Kapović, Mate (Array, 2007)
U radu se daje pregled imeničnih naglasnih paradigama i-osnovâ (n. p. A i n. p. C) u hrvatskom standardu i štokavskim govorima te se govori o inovacijama do kojih je došlo u nekim štokavskim govorima. Daju se primjeri iz raznih štokavskih govora za različite vrste sustavnih i nesustavnih naglasnih promjena kod i-osnovâ, a time se prinosi i nov dijalektološki materijal. Govori se među ostalim o promjenama kao što su prelazak iz jedne naglasne paradigme u drugu (nї t, nї ti → nît, nîti), sekundarne promjene naglaska u n. p. A (smŕtī umjesto smřtī ), ujednačavanje duljine u padežima (bôl, bôli umjesto bôl, böli), analoško uvođenje kračine (mâst, mästi umjesto mâst, mâsti), ujednačavanje mjesta naglaska (u mlädosti, mlädostı , mlädostima umjesto u mladò sti, mladò stı , mladò stima) itd. Govori se i o mnogim pojedinačnim riječima te se neke riječi i oblici objašnjavaju povijesno.