Naglasne paradigme o-osnovâ muškoga roda u hrvatskom - Kapović, Mate (Array, 2007)
U radu se daje pregled naglasnih paradigama o-osnovâ muškoga roda u tzv. klasičnom novoštokavskom i navodi do kakvih je otklona od izvornoga stanja došlo u novoštokavskim govorima. Daju se primjeri iz raznih (novo)štokavskih govora za različite vrste promjena, sustavnih ili nesustavnih, koje su se dogodile u naglasnom sustavu o-osnovâ. Tako se govori o (djelomičnom ili potpunom) jednačenju n. p. b i n. p. c kod imenica s kratkim korijenom i dugom množinom (primjerice brò dovi kao stò lovi na istoku, ali stȍ lovi kao brȍ dovi na zapadu), o gubitku pomičnosti naglaska (primjerice grȁ dō vā umjesto gradóvā , grȁ dovima umjesto gradò vima), o sekundarnom razlikovanju n. p. a i n. p. b u g. mn. (pò pō va prema prȁ gō vā umjesto starijega pȍ pō vā : prȁ gō vā ) itd.