Bilješke o naglasku Kašićeve gramatike - Kapović, Mate (2006)
U članku se govori o naglasnom sustavu u gramatici Bartola Kašića. Autor tvrdi da se iz Kašićeva načina bilježenja naglasaka ne može izvući zaključak da je posrijedi tronaglasni sustav. Govori se o načinu Kašićeva bilježenja naglasaka, a pogotovo o "knjiškom" povlačenju naglaska u riječima poput gláva. Zatim se navode razne zanimljive pojave iz Kašićeve akcentuacije, ponajprije arhaizmi, ali i inovacije. Posebno su zanimljivi Kašićevi oblici govoru, hoyu u prezentu n. p. c i stari naglasak inﬁ nitiva kao mocchì chiu koji danas u čakavskom nije nigdje očuvan. Kašićev se naglasak uspoređuje s naglaskom današnjega paškoga govora i naglaskom drugih hrvatskih govora.
Projekt MZOS
HRV