Dušan Karpatský: Hrvatsko pjesništvo kroz stoljeća - Sesar, Dubravka (Array, 2008)
U svom opširnom uvodu velikoj češkoj antologiji hrvatskoga pjesništva (20 000 stihova) "Koráb korálový" (Prag 2007), koju je uredio i za koju je preveo najveći dio izabrane građe, češki kroatist i prevoditelj Dušan Karpatský daje iscrpni pregled hrvatske poezije tijekom deset stoljeća, zapravo cijelu povijest hrvatske književnosti od Baščanske ploče do naših suvremenika. Tekst je vrijedan prinos povijesti hrvatske književnosti i recepciji hrvatske književne baštine u češkoj sredini, vjerojatno najcjelovitiji i najbolji iz pera jednoga inozemnoga kroatista.