Kvalifikacijni oznaky suržyku kriz' pryzmu movnyh kontaktiv - Fuderer, Tetyana (Array, 2008)
U članku se kroz prizmu jezičnih kontakata analizira miješani ukrajinsko-ruski idiom poznati pod nazivom suržyk. Utvrđeno je da je individualna dvojezičnost s nedostatnom jezičnom kompetencijom u obama jezicima, koja karakterizira jezičnu kompetenciju govornika suržyka, uzrokuje u novoj generaciji prijelaz na ruski jezik, što daje mogućnost kvalificirati suržyk kao jedan od mehanizama jezičnoga pomaka.